In 2050 moet de energievoorziening in Nederland bijna helemaal duurzaam zijn om de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs te halen. Maar hoe geef je als gemeente, corporatie of VVE beheerder concreet invulling aan de energietransitie die hiervoor nodig is?
Om daarbij te helpen introduceert SBLC dé uitvoeringsondersteunende applicatie Cuby. Cuby importeert relevante gebouwdata uit diverse openbare databronnen.
Met deze data helpt Cuby om inzicht te krijgen in de verduurzamingsmogelijkheden en de daarbij komende transitiekosten van een wijk, straat of woning.
Cuby gebruikt naast de data uit bestaande openbare databronnen ook unieke gegevens die door SBLC worden aangevuld. Denk hierbij aan het geveloppervlak, gevelopeningen en dakoppervlak. Daarmee kan Cuby nauwkeurig berekenen wat de energietransitiekosten zijn.
Cuby biedt niet alleen inzicht op gemeentelijk- en wijkniveau, maar kan zo gedetailleerd data analyseren dat inzicht over verduurzaming en het verlagen van energieverbruik zelfs op straat- en woningniveau mogelijk is.
Cuby is zeer gebruiksvriendelijk door haar heldere opbouw en structuur. Iedereen kan na een korte instructie direct aan de slag. Gemaakte selecties of filters kunnen per project worden opgeslagen. Dit maakt werken met Cuby zeer efficiënt.
Naast het inzichtelijk maken van vastgoeddata berekent Cuby ook direct de indicatieve transitiekosten per ingreep uit. Hierdoor wordt het maken van keuzes en de uitvoer van dat beleid in de praktijk een stuk eenvoudiger.
Het verduurzamen van VvE's is van cruciaal belang voor het behalen van klimaatdoelen en het creëren van toekomstbestendige woningen, vooral in steden met oude gebouwen en hoge energiekosten.
Zij kunnen voor ondersteuning bij het verduurzamingstraject terecht bij verschillende organisaties.
Samenwerking in plaats van top-down: Cuby ondersteunt ook burgerinitiatieven en zet bewoners centraal in het maken van wijkplannen.
Samen bouwen we aan een toekomstbestendige wijk waarin iedereen zich gehoord en betrokken voelt.
Op basis van informatie over de wijk, gebouwen en het warmtenet kunnen we samen de businesscase van het warmtenet bepalen en optimaliseren.
Nieuwsgierig hoe dat werkt?
Wijkbewoners en energieambtenaren werken vaak jaren samen aan een warmteplan. Met de juiste gebouwinformatie en praktijk kengetallen streven we naar een technisch en financieel haalbaar warmtenet.
Het door het NLPW opgestelde narratief biedt handelingsperspectief, geeft richting en benadrukt wat essentieel is voor de lokale warmtetransitie. Iedereen heeft een stukje van de puzzel in handen.
Maar hoe zorg je er nu voor dat de informatiepuzzel succesvol gelegd wordt?
Energieambtenaren spelen een essentiële rol bij het creëren van een duurzame energietoekomst voor gemeenten.
Toegang tot cruciale technische informatie is heel belangrijk voor de aanleg van Warmtenetten.
Aquathermie is een veelbelovende technologie om duurzame warmte te genereren. Dit artikel belicht de 'lessons learned' en tips bij de opzet van aquathermie projecten.
Op het Congrestival zijn er twee opvallende parallelsessies gegeven over de invoering van de Wet collectieve Warmte (WcW) in 2025. In deze sessies werd besproken wat de WcW betekent voor de rollen en verantwoordelijkheden van deelnemers in opwek, transport en afgifte van duurzaam opgewekte warmte.
In de verkiezingsuitslag roept de meerderheid van de stemmers: 'Even tot hier, maak pas op de plaats!'
Maar er zijn zeker scenario's die we nog wél kunnen oppakken.
Wist je dat SBLC ook beheerders van VvE's kan helpen met het transformeren van hun gebouwen naar een betaalbaar, comfortabel, groener en toekomstbestendig bezit?
Lees meer hoe wij dat doen.
Het inzetten van energiecoaches is een waardevolle strategie om individuele woningeigenaren mee te nemen in de energietransitie. Maar hoe motiveer je bewoners?
Het Nieuwe Effectieve Stappenplan voor Energiecoaches kan hen daarbij helpen.
Energiecoaches vormen een belangrijk instrument in de overgang naar duurzame woningen. Zij hebben een brugfunctie richting bewoners. De uitdaging voor energiecoaches is om de verduurzamingsopties écht concreet te kunnen maken voor bewoners.
Een energiecoach die goed voorbereid is kan écht het verschil maken.
De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie bepleit voor het in één keer aanpakken van hele wijken in plaats van per woning. Dat is inderdaad hard nodig. Maar hoe geef je dat vorm in je Wijkuitvoeringsplan waarin je te maken hebt met woningeigenaren, uitvoerende bedrijven en subsidieverstrekkers?
Met Earth Valley naar de Intergeo 2022 in Duitsland
SBLC verkent de aanpak van de energietransitie in Duitsland op handelsmissie van Earth Valley naar de Intergeo beurs in Essen. Conclusie is dat met name in het Ruhrgebied kansen liggen voor Cuby met de focus op het verlagen van CO2 footprint van woningen.
Verslag van de bijeenkomst
Op donderdag 26 januari was SBLC één van de tien bedrijven die aan de themamarkt "Digitale tools voor het versterken van burgerpartcipatie in de energietransitie" van Provincie Overijssel mocht deelnemen.
Het was een uitermate inspirerende bijeenkomst.
Helaas gaat het de laatste weken op het journaal en in de krant nergens andere meer over dan de energiecrisis. Gas en elektriciteit zijn ongekend duur, de energiearmoede is een gegeven en zal de komende tijd alleen maar toenemen. Wat kunnen de overheid, bedrijven en individuen doen om deze crisis zo goed mogelijk door te komen?
Cuby kan daarbij helpen!
Hoewel we Cuby redelijk recent hebben gelanceerd zijn we continu aan het kijken en onderzoeken hoe we Cuby kunnen verbeteren. Door veelvuldig in gesprek te blijven met onze opdrachtgevers krijgen we veel inzichten waar we snel op willen inspelen. Onze ontwikkelaars hebben onlangs enkele nieuwe features opgeleverd.
Benieuwd naar de nieuwe features?
Met de recente introductie van Cuby en onze vernieuwde website was het ook tijd voor een nieuwe werkplek. We zijn verhuisd en vanaf heden gevestigd aan de A.J. Ernststraat in Amsterdam. Vlak bij de Zuidas en goed bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als met de auto.
Smart Building Life Cycle is ontstaan vanuit de frustratie dat gebouwinformatie wel bestaat maar niet centraal beschikbaar is om het verduurzamen van bestaande gebouwen kostenbewust en resultaatgericht uit te voeren.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer