Onlangs lazen we in Sociale Vraagstukken een interview met de Amerikaanse hoogleraar Albert Dzur, die verschillende boeken schreef over ‘democratisch professionalisme’. Hij beschrijft hoe professionals in sectoren zoals onderwijs, zorg en rechtspraak mensen meer laten meedenken en meebeslissen over hun werk. Dit democratisch professionalisme versterkt de samenwerking, vergroot betrokkenheid en vertrouwen, en leidt tot beter gedragen en effectievere beslissingen.
Kan de energietransitie succesvoller verlopen als democratisch professionalisme wordt toegepast?
Een andere benaderingswijze door professionals en beschikbaar stellen van kennisplatforms zoals Cuby, legt de basis voor de ontwikkeling van een succesvolle wijkaanpak ‘van onderop’. Dit bevordert een gezamenlijke en inclusieve dialoog tussen professionals en bewoners, wat leidt tot meer effectieve en duurzame oplossingen die aansluiten bij de behoeften van de gemeenschap in de wijk.
Wat betekent dat?
Professionals in de energietransitie zouden meer gebruik moeten maken van democratische hulpmiddelen zoals:
1. Participatie en Inspraak: Moedig professionals aan om bewoners actief te betrekken bij besluitvormingsprocessen. Dit zorgt ervoor dat de wensen en behoeften van de gemeenschap worden gehoord en dat zij kunnen meewerken aan het ontwikkelen van de plannen voor het verbeteren van hun wijk.
2. Transparantie: Bevorder open communicatie en transparantie om vertrouwen op te bouwen tussen bewoners en professionals. Dit is essentieel voor een succesvolle samenwerking en voor het creëren van draagvlak voor verbeteringen in de wijk.
3. Kennisdeling: Deel expertise met de gemeenschap, zodat de professional ook leert van de lokale kennis en ervaringen van bewoners. Dit wederzijdse leren leidt tot betere en effectievere oplossingen die aansluiten bij de specifieke context van de wijk.
4. Inclusiviteit: Luister naar diverse stemmen en meningen, ook die van kwetsbare groepen. Dit vermindert ongelijkheden en zorgt ervoor dat iedereen profiteert van de ontwikkelingen in de wijk.
5. Verantwoordelijkheid en Verantwoording: Leg verantwoording af over de gebieden waar je als professional verantwoordelijk voor bent. Dit versterkt de democratische processen en zorgt ervoor dat beleid en acties in het belang van de bewoners zijn.
6. Concreet handelingsperspectief: Help bewoners zelfstandig inzicht verkrijgen in de opbouw van hun wijk en creëer een duidelijk perspectief om samen met de betrokken ambtenaren van de gemeente te werken aan de plannen en uitvoering van de Wijkverbetering.
7. Democratisch gereedschap: Maak bij het ontwikkelen en uitvoeren van plannen gebruik van democratische gereedschappen, zoals de besluitvormingstool Warmtenetten van NPLW Kaartenset, gesprekstechnieken uit het social work (motiverende gespreksvoering bijvoorbeeld Methodebeschrijving) en natuurlijk Cuby. Met Cuby krijgen buurtbewoners toegang tot de praktische informatie die nodig is om samen met professionals en ambtenaren mee te kunnen werken aan de ontwikkeling van het Warmteplan voor hun woning én hun buurt.
Ben je benieuwd naar democratisch gereedschap?
Neem dan contact op met Aart van der Vlist, aart@sblc.nl
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer