Wijkbewoners en energieambtenaren van de Gemeente gaan gedurende misschien wel 10 jaar aan het werk om gezamenlijk tot de realisatie van het warmtenet te komen.
In dit verhaal leggen we de nadruk op de technische en financiële haalbaarheid van het toekomstige warmtenet. Natuurlijk is dat maar een deel in de gehele besluitvorming en uitvoering van het project, maar we zien vaak dat op basis van onjuiste gebouwinformatie de technische en financiële berekeningen voor scenario’s van het warmtenet niet kloppen. Dat is jammer en hoeft niet.
De juiste gebouwinformatie als basis
Juiste gebouwinformatie is tegenwoordig openbaar toegankelijk maar moet wel bewerkt worden om geschikt te zijn voor het gebruik in diverse expert rekenmodellen. Denk bijvoorbeeld aan de kostenraming van het stapsgewijs na-isoleren van een individuele woning.
Juiste gebouwinformatie helpt ook met het bepalen van de nieuwe warmtevraag wanneer alle woningen in de wijk minstens schillabel B hebben bijvoorbeeld.
Praktijk kengetallen
Voor het berekenen van de aanleg en exploitatiekosten van het warmtenet zijn er steeds meer actuele kengetallen uit de praktijk en goede expert rekenmodellen beschikbaar. En ook hier geldt weer: invoer van de juiste gebouwinformatie in de rekenmodellen van experts bepaalt de betrouwbaarheid van de technische en financiële uitkomst voor het toekomstige warmtenet. Zo kun je bouwen op het technische en financiële onderdeel van het project.
Samenwerken in het digitale ruimtelijke model van de wijk
Om niet de weg kwijt te raken in het bos van grote hoeveelheden informatie helpt het digitale ruimtelijk model van de wijk. Zeker als je weet dat je misschien wel 10 jaar bezig bent om met elkaar tot de realisatie van het warmtenet te komen.
Wil je meer weten over de juiste gebouwdata en kengetallen uit de praktijk?
Neem dan contact op met Aart van der Vlist, aart@sblc.nl
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer